Marraskuun nosto: Kuukauden vaihtarit

Lauri Linnainmaa, tuttavallisemmin Larppa91 (5. vsk.) ja Niko ”Karhis” Karhapää (4. vsk.) eivät juuri esittelyä kaipaa, mutta tehdään se silti. Larpan Boomi-cv:seen kuuluu mm. projektivastaava ’13 ja puheenjohtaja ’14 ja Karhis on Boomi-urallaan ehtinyt toimia mm. yrityssuhdejaostossa, Royal Staffissa, tutorina ja yrityssuhdevastaavana ’14. Ensi vuonna hän aikoo ottaa haltuun tariffeja Tariffin puheenjohtajana. Larpalla on pitänyt kiire Boomi-hommissa ja vihdoin hän osasi päästää sen verran irti, että selvisi vaihtoon asti. Nikolle on myös ollut alusta asti selvää, että vaihtoon on lähdettävä, ja kandin jälkeen siihen koitti sopiva sauma.

Pojat viettelevät aikaa SAKSASSA asti, Mannheimin yliopiston Business Schoolissa. Suomalaisille verraten tuntematon Mannheim on kaupunkina Tamperetta hieman suurempi ja tullut usein mainituksi yhdeksi Saksan rumimmista, mutta poikien mukaan yliopisto ja eritoten sen kauppatieteellinen puoli on todella arvostettu. Nämä jäärät ovat lähteneet Mannheimiin pääosin koulu edellä, ja saapuivat Saksaan elokuun lopussa ja alustavan suunnitelman mukaan Finnair tuo jouluksi kotiin. Aika on heidän mukaansa mennyt ja menee kamalaa vauhtia ja vaihdossa voisi mieluusti vielä jatkaakin.

1. Miten kuvailisitte vaihtokokemusta siellä SAKSASSA asti?

Lauri: Lässynlää-kliseitä sisältäviä vaihtoblogeja riittää, joten yritetään välttää niitä. Onhan se oikeasti mahtavaa, että on kansainvälinen meininki ja saa paljon uusia siistejä kavereita ympäri maailman. Itselle tosi siistiä on ollut että vihdoin on ollut aikaa keskittyä vain opiskeluun, urheiluun ja sosiaalisiin aktiviteetteihin. Viime vuodet on mennyt palkkatöitä, Boomi-hommia ja opiskelua yhdistäen eli tämä tuntuu omalla tavallaan lomalta. Koulu tosin on ihan oikeasti haastavaa ja sen eteen on saanut tehdä enemmän töitä kuin Suomessa.

Niko: Ihan perusarjen eläminen uudessa ja vieraassa maassa on yllättävän siistiä, uutuudenviehätys ei ole vielä karissut. Lässynlää-kliseet osoittautuivat, hupaisaa kyllä, ainakin meidän kohdalla todeksi. Ehkä paras yksittäinen juttu on juuri uudet kaverit ympäri maailman, joiden kautta on saanut uudenlaista näkökulmaa niin päivän polttaviin puheenaiheisiin, opiskeluun ja työelämään kuin elämään ylipäänsä. Kotimaatakaan ei pääse tulemaan ikävä, koska kauppisvaihtareita Suomesta on täällä kymmenkunta. Allianssin Saksan yksikkö voi hyvin! Haastavinta on opiskelu – olen raatanut sen eteen enemmän kuin kertaakaan aiemmin yliopistossa pääsykokeita ja kandia lukuunottamatta. Lähtötaso ja työtahti maisteriohjelman rahoituksen kursseilla, joita nappasin 28 opintopisteen edestä, on kotiyliopistoomme verrattuna melkoinen! Yhteiselo kämppiksinä sujuu oikein mukavasti – koti-illat venyttelyn ja How I Met your Motherin parissa ovat toimineet terapeuttisina hetkinä haastavien sosiaalisten suhteiden viidakossa.

Lauri: Täysillä täällä on eletty niin kuin vaihdossa kuuluukin, eikä tämä tarkoita pelkkää keiton vetämistä. Olen urheillut täysillä eli juossut maastomaratonin, napannut pronssia Saksan opiskelijoiden suunnistusmestaruuksista ja hartioihinkin on tarttunut jotain yliopiston salilta. Koulussa on selätetty verotuksen maisterikurssit case-töineen ja kolme tenttiä on vielä edessä. Mielelläni olen kuitenkin pitkiä päiviä luentosaleissa ja kirjastossa viettänyt sillä Mannheim tarjoaa mitä mielenkiintoisimpia kursseja. Olen mm. oppinut käyttämään voiman pimeää puolta ”International tax planning” –kurssilla.

Niko: Mitä urheiluun tulee, Lauri on saanut innostumaan juoksemisesta peruspuntin ohella. Osallistuin elämäni ensimmäisiin juoksu- ja suunnistuskisoihin syksyn aikana! Kärpänen puraisi sen verran, että toukokuun 2016 Göteborgin puolimaratoniin on jo ilmoittautuminen sisällä (joukkueena tietysti Boomi ry). Urheilullisuuttamme ihaillaan vaihtariporukassa kovasti!

Lauri: Mutta on myös juhlittu. Otettiin heti alkuun Mannheimin vaihtariskene haltuun ja ensi lauantaina on vuorossa 14. Finnish House Warming Partyt kuuluisassa Q2:n bilekämpässämme, itsenäisyyspäivä-teemalla tietenkin. Koska Mannheimin bile-elämä alkoi jossakin kohtaa vähän tympiä, niin sitä maljakkoa on nostettu myös Stuttgartin olut-festareilla, Nürnbergin suurimman nähtävyyden luona, Märän Mekkanakin tunnetussa Prahassa sekä kaiken huipennuksena H14 maailmalla –ryhmän voimin Sevillassa muuan Joonas V:n luona.

Niko: Tähän ei lisättävää. Nuo reissut on kyllä myös hienoimpia asioita, joita tästä syksystä jää käteen.

2. Suomea ja Saksaa yhdistää tietenkin se, että molemmissa maissa juodaan kaljaa ja syödään makkaraa, mutta mitkä ovat suurimmat erot vaihtokohteen ja Suomen välillä?

Lauri: Saksa ja saksalainen kulttuuri ovat tosissaan hyvin lähellä sitä, mihin Suomessa on totuttu. Mannheim tuntui heti parin päivän jälkeen kodilta. Kaikki toimii kuten Suomessa eikä turhia muodollisuuksia tai saksalaista jäykkyyttä ole havaittu. Näkyvin ero päivittäisestä elämästä löytyy siinä, että Saksa on täydellinen kehitysmaa mitä tulee korttimaksamiseen. Käteistä saa kantaa kaikkialla mukana ja Lidl on kehityksen kärjessä korttimaksupäätteellään. Opetus on korkealla tasolla mutta samoin on vaatimustaso. Lähtötasovaatimus on todella korkealla ja ryhmätöiden tekemiseen on pahimmillaan pari päivää tehtävänannon jälkeen. Opiskelu vaatii siis enemmän kokopäiväisyyttä kuin Suomessa.

Niko: Vaikka yliopisto on arvostettu, opetusmetodit ja kurssikäytännöt ovat paikoin vanhanaikaisia Suomeen verrattuna. Mutta kokonaisuutena Saksa ja saksalainen kulttuuri itsessään on ihan 5/5, ja ehdottomasti meidän molempien suosikkimaa. Kaikki on halpaa ja toimii.

3. Suosittelisitteko vaihtoon lähtemistä? Voisitteko lähteä vielä uudelleen vaihtoon?

Niko ja Lauri: Tottakai suosittelemme vaihtoon lähtemistä, tällaista tilaisuutta ei kannata jättää käyttämättä. Näinkin korkealla akateemisella iällä suosittelemme kiinnittämään edes vähän huomioita vaihtokohteiden opetustarjontaan. Vaihto on mielekkäämpää kun myös opinnoista jää jotakin käteen. Kaikista vaihtokohteista löytyy varmasti mahtavia, uusia kavereita ja Erasmus-bileitä eli sosiaalisesta puolesta ei tarvitse kantaa huolta.

Lauri: Valmistuminen alkaa olla vuoden päästä edessä, joten opiskeluvaihtoon tässä ei valitettavasti ehdi. Täällä haaveet kansainvälisestä urasta ovat kuitenkin vahvistuneet ja kun maaliskuussa aloitan traineena EY:llä, niin pyrin rakentamaan uraani siihen suuntaan että komennus tai jopa vakituinen paikka ulkomailta, mieluiten Saksasta, olisi joskus edessä.

Niko: Minullakaan ei ole aikaa enää toiselle vaihdolle valmistumisen takia, mutta lähtisin ehdottomasti jos opintoja olisi vielä enemmän edessä. Allekirjoitan sen että täällä on huomannut sen, että onhan sitä liike-elämää ja uramahdollisuuksia Suomen ulkopuolellakin. Mielellään täällä tekisi töitä ja asuisi tulevaisuudessa, jos houkutteleva työpaikka olisi tarjolla.

Vaihtokommelluksiamme voit seurata vielä ainakin hetken Instagramissa @larppa91 @karhis91 #experiencemannheim

12312056_1078193292193864_1540676080_n

Mistä Boomissa puhutaan just nyt? Nostamme pinnalla olleen asian esiin kuukausittain Boomin blogissa.

Jaa Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Leave a Comment

Bot check * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.