Opintotukiuudistus pähkinäkuoressa

Kävin torstai-illan viihdykkeeksi vierailemassa Staabin sopo(sosiaalipolitiikka)-illassa. Aiheena oli itseänikin viime aikoina mietityttänyt opintotuen uudistus. Kiperiin kysymyksiimme tulevasta opintojen rahoituksesta oli vastaamassa Tamy:n sosiaalipoliittinen asiantuntija Olga Haapa-aho.

Mitä tällä hetkellä siis tapahtuu? Kela on muutosten takia myllerryksessä ja viimeiset silaukset uusista määräyksistä ovat vielä pöydällä, mutta merkittävimmät asiat on jo saatu varmistettua.

Ensimmäisenä on tärkeää huomioida, että 1.8.2017 voimaan astuvat muutokset koskevat kaikkia opiskelijoita. Uudet säännökset eivät siis kosketa vain syksyllä 2017 aloittavia opiskelijoita, vaan myös opintonsa jo aloittaneita.

Opintotuki 1.8.2017 lähtien:

Opintoraha 250,28 euroa kuussa. Opintorahan osuus opintotuesta laskee siis merkittävästi nykyisestä 336,76 eurosta. Tästä lähtee vielä ennakonpidätyksenä 10% veroa.

Opintolainan takaus nousee 400 eurosta 650 euroon. Sopoasiantuntijan mukaan opiskelijan saama lainahyvityksen enimmäismäärä pysyy rahamääräisesti samana, eli prosenttiosuus pienenee. Kelan sivuilta http://www.kela.fi/opintolainahyvitys-maara-ja-maksaminen löydät tarkemmat tiedot lainahyvityksen enimmäismääristä. Kannattaa myös tarkistaa omasta lainasopimuksesta, onko takauksen määrän muutoksella vaikutusta sinun lainaasi.

Opiskelijan asumistuki poistuu ja opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin. Tämä tarkoittaa sitä, että asumistuki pitää hakea uudestaan erikseen, vaikka olet jo opiskelija! Hae tukea mielellään jo toukokuussa koska palvelu tulee mitä luultavammin ruuhkautumaan kesän lopulla. Voi hakea yleistä asumistukea myös kesäksi, eli jos tulosi ovat pienet, voit saada tuen jo elokuuksi. Täysi tuki on 80% 390:stä eurosta, eli 312 e. http://www.kela.fi/laskurit kannattaa varmistaa tukesi määrä, sillä kaikki tulosi vaikuttavat asumistuen suuruuteen elokuun alusta alkaen.

Yleinen asumistuki haetaan ruokakunnittain, jolloin molempien tulot vaikuttavat asumistuen määrää.

  • Ruokakunta: lähisukulaiset (mukaan lukien avopuoliso) kuuluvat samaan ruokakuntaan. Yhteinen ruokakunta on myös silloin, jos vuokralaisilla on yhteinen vuokrasopimus tai sopimukseen on kirjattu, että vuokralaisilla on yhteisvastuu vuokrasta.
  • Eri ruokakunta: erilliset vuokrasopimukset eikä yhteisvastuuta vuokrasta tai päävuokralainen + alivuokralainen.

Näiden yhteisten muutosten lisäksi syksyllä aloittaville opiskelijoille myönnetään nykyisen 50 opintotukikuukauden sijaan vain 48 tukikuukautta.

Yhteenvetona voidaan todeta, että yksin asuvalla opiskelijalla tukien määrä nousee, mutta etenkin avoliitossa asuvien opiskelijoiden tilanne saattaa heikentyä. Opiskelijoilta vaaditaan myös entistä enemmän tarkkaavaisuutta tulojensa seurannassa, sillä syksystä lähtien opiskelijan täytyy opintotuen tulorajojen lisäksi tarkkailla, tulojensa vaikutusta yleisen asumistuen määrään.

Suuret kiitokset vielä Olga Haapa-Aholle asiantuntevista neuvoista ja Staabille mukavasta illasta ja hyvistä letuista!

 

Jaa Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Leave a Comment

Bot check * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.